Spierpijn

“Ik kon gisteren de trap niet meer afkomen!” “Ik kon niet eens meer lachen, zo’n spierpijn in mij buik!” Zinnen die bij WOEST regelmatig de revue passeren. En voor vele van jullie wellicht heel herkenbaar na een intensieve training. Maar wat is spierpijn nu eigenlijk en hoe ga je hier mee om?

Soorten spierpijn

Je hebt twee “soorten” spierpijn. Vroege spierpijn: dit is de spierpijn die optreedt tijdens het trainen, wanneer de belasting op de spieren zo groot dat die hun afvalstoffen (zoals melkzuur) niet meer kwijt kunnen. Door die ophoping ontstaat spierpijn.

Een andere vorm van spierpijn is de verlate spierpijn. Deze variant voel je vaak na de training en wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in de spiervezels, waardoor je spieren pijn doen en minder belastbaar zijn. Deze spierscheurtjes zijn zo klein dat ze niet slecht voor je zijn. Sterker nog, ze maken je steeds een beetje sterker, want je lichaam herstelt zich boven het oorspronkelijke niveau en bereidt zich voor op de volgende zware belasting door extra spiervezels aan te maken.

Wat kun je het beste doen bij spierpijn?

Tip 1 
Voeding. Om na een zware training je herstel te versnellen, moet je er voor zorgen dat je lichaam daar alle benodigde bouwstenen voor heeft. Eet bijvoorbeeld een uur na de training een goede maaltijd met eiwitten en koolhydraten. Je spieren hebben energie (calorieën) nodig om te kunnen groeien. Ook helpen koolhydraten je om eiwitten beter te verwerken. Een eiwitshake werkt ook, maar met een bak kwark met fruit of rijst met wat kipfilet kom je ook een heel eind!

Tip 2 
Drink voldoende water. Dat zorgt ervoor dat de afvalstoffen worden verdund en makkelijker kunnen worden afgebroken.

Tip 3 
Slapen! Een goede nachtrust helpt om je spieren sneller te laten herstellen. Tijdens het slapen wordt er een groeihormoon aangemaakt die ervoor zorgen dat je spieren sterker worden. Daarnaast rusten je spieren goed uit als je slaapt.

Tip 4 
Een lekker warm bad. Of douche. Dit is een heerlijke manier om de spieren weer op te warmen en ook de doorbloeding op gang te helpen.

Tip 5 
Blijf bewegen! Als je spierpijn hebt, is het van belangrijk om beweging te blijven. Dit om de bloedsomloop te stimuleren. Zo blijft de toevoer van bouwstoffen naar de spieren op gang en worden deze voldoende losgemaakt om de pijn te verminderen.

Is het verstandig om te gaan sporten met spierpijn?

Als je spierpijn hebt, kun je gewoon trainen. Het is dan wel beter om een andere spiergroepen te pakken. Maak je training vooral niet te zwaar, zodat je zeker weet dat je de pijnlijke spieren niet teveel belast. Luister naar je lichaam!