De balans tussen krachttraining en cardio

Bij fitness draait het vooral om krachttraining en cardiotraining. Maar wanneer train je nou wat? En hoe zit het met de balans tussen die twee?

Afvallen

Wanneer je wilt afvallen, is het belangrijk om een combinatie van krachttraining en cardiovasculaire training (cardio) in je trainingsroutine op te nemen. Beide vormen van training kunnen je helpen om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen, maar ze werken op verschillende manieren.

Spieropbouw

Krachttraining helpt je om spieren op te bouwen, wat op zijn beurt je metabolisme verhoogt en meer calorieën verbrandt, zelfs wanneer je niet aan het sporten bent. Krachttraining kan ook helpen om de toon en vorm van je lichaam te verbeteren en je te helpen bij het vermijden van spierverlies terwijl je gewicht verliest.

Conditie

Cardiovasculaire training, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen, kan je helpen om meer calorieën te verbranden tijdens de training en het kan ook helpen om de gezondheid van het hart en de longen te verbeteren. Cardio kan ook helpen om stress te verminderen en de stemming te verbeteren.

In de praktijk

Dus wat is de juiste balans tussen krachttraining en cardio? Dat hangt af van je doelen en persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen wordt aangeraden om zowel krachttraining als cardio in je routine op te nemen.

Een goede vuistregel is om minstens drie keer per week aan cardio te doen en minstens twee keer per week krachttraining te doen.

Als je meer nadruk wilt leggen op krachttraining om bijvoorbeeld sterker te worden, doe dan bijvoorbeeld vier dagen per week krachttraining en twee dagen per week cardio. Als je meer nadruk wilt leggen op cardio, doe dan bijvoorbeeld drie dagen per week cardio en twee dagen per week krachttraining.

Het belangrijkste is om een trainingsroutine te vinden die bij jou past en die je vol kunt houden. Raadpleeg bij twijfel altijd een trainer of voedingsdeskundige.

Krachttraining vs. cardiotraining