Motivatie nodig om te sporten

De één sport voor de lol, de ander omdat het moet. Degenen die het voor hun plezier doen, hoeven zichzelf vrijwel nooit te motiveren om te gaan. Voor de andere groep is dit wat lastiger. Maar hoe zorg je er nou voor dat het geen wekelijkse strijd wordt? De volgende tips gaan je hierbij helpen:

  1. Zorg voor routine
  2. Bepaal je doel
  3. Kies een sport die bij je past
  4. Omring jezelf met gemotiveerde mensen

Lees hier waarom:

1. Zorg voor routine

Wanneer je het sporten elke week laat afhangen van je werk, kinderen, partner of vrienden, zal het nooit een prioriteit worden. Creëer daarom vaste momenten in je agenda voor het sporten, en plan de rest er omheen.

In het begin is dit vaak wennen omdat andere zaken belangrijker lijken. Maar op den duur zul je merken dat het ‘aan jezelf werken’ zichtbaar resultaat gaat opleveren en je je een stuk lekkerder gaat voelen. En dan sla je liever geen training meer over.

2. Bepaal je doel

Als je gaat sporten, omdat je daar gezond van blijft, is de kans groot dat je weinig motivatie hebt om te gaan.

Zorg dus dat je een concreet doel hebt. Dit kan varieren van 10 kilo’s eraf (afvallen) tot 100 kilo willen deadliften (sterker worden). Maar ook horen we vaak “dat buikje moet eraf” (lekkerder in je vel zitten). Prima, zolang je maar weet waarvoor je gaat en je vooruitgang kunt meten, zal dit zeker bijdragen aan de zin om te gaan.

Werkt het doel niet voor je? En demotiveert het je juist? Maak het eens iets kleiner. 3 kilo eraf is ook al een prestatie! Regelmatig resultaat maakt het proces leuker.

3. Kies een sport die bij je past

Klinkt logisch, maar vaak zien we toch dat mensen meegaan met een vriend of vriendin en zelf liever iets anders zouden kiezen. Ben je liever in de buitenlucht aan het sporten? Of vind jij krachttraining niet leuk? Dan zijn er genoeg andere opties. Ga voor jezelf na wat jij leuk vindt, neem verschillende proeflessen en kies die sport die bij jou past.

Niet onbelangrijk! Kies vervolgens voor een sportschool of vereniging die blijft vernieuwen en gevarieerde trainingen aanbiedt, zodat het ook leuk blijft.

4. Omring jezelf met gemotiveerde mensen

Als beginner kun je jezelf behoorlijk onderdanig voelen tussen al die fitte mensen. Maar zet die vooroordelen eens opzij en start eens een praatje. Hoe voeren zij die techniek zo goed uit? En wat eten zij nou de hele dag? Mogen ze echt nooit meer een colaatje drinken? Gemotiveerde mensen vinden het vaak heel leuk om hun ervaringen te delen.

Ervaar daarmee ook gelijk ‘de kracht van gelijkgestemden’. Een inspirerende omgeving met mensen met dezelfde interesses hebben, maakt jou succesvoller en gelukkiger. Hoe dit kan? Jij bent het gemiddelde van de mensen waar je het meest mee omgaat. Verander je jouw omgeving, dan zul je ook zelf veranderen. Ga je om met gezonde mensen? Dan zul je zelf ook gezonder gaan leven. Ga je om met positieve mensen? Dan zul je zelf ook vrolijker door het leven gaan. Wees je hier bewust van en durf te kiezen.