Trainen vs. Bewegen

Wat is bewegen?

Bewegen is gezond. Iedereen wil in beweging blijven en zijn best hiervoor doen. Je neemt de trap in plaats van de lift, je gaat met de fiets naar het werk, de hond uitlaten of een blokje om tijdens de lunch. Relatief kleine inspanningen die je in beweging houden.

Onze gezondheidsnorm richt zich vooral op ‘in beweging zijn’. Omdat het gewoon beter is dan de hele dag stilzitten. Wanneer je dagelijks beweegt beïnvloedt dit zeker je fysieke gesteldheid. Je krijgt meer energie en je voelt je fitter. Daarnaast verbrand je door het in beweging zijn calorieën, wat bij gezonde calorie inname kan leiden tot gewichtsverlies.

Kortom, bewegen is goed voor je! Echter is er een groot verschil met trainen. Want van alleen bewegen word je niet sterker en zal je spiermassa niet veel toenemen.

Wat houdt trainen in?

Wanneer je traint doe je dit vrijwel altijd met een doel. Bijvoorbeeld om je vetpercentage omlaag te krijgen, meer spiermassa te krijgen of sterker te worden.

Trainen is intensiever dan bewegen en gebeurt doorgaans in de sportschool (of thuis) door gewichten te gebruiken of oefeningen te doen met je eigen lichaamsgewicht. Bij training wil je je vooruitgang kunnen meten. Zorg dus altijd dat je met een concreet plan traint en sta open voor de feedback van je coach.

Door regelmatig te trainen zul je sneller je vetpercentage omlaag krijgen. Want spieren verbruiken namelijk veel energie en verbranden dus veel calorieën. Dus hoe meer spiermassa, des te hoger je vetverbranding.

Grenzen verleggen

Naast dat bewegen en trainen goed voor je is, is het goed om regelmatig je grenzen van je lijf op te zoeken. Het is goed om jezelf uit te dagen, door iets te doen waarvan je eigenlijk niet wist dat je het kon. Hierdoor zal je de lat tijdens je trainingen steeds hoger kunnen leggen en nog meer resultaat halen uit je trainingen.

Conclusie

1. Probeer zoveel mogelijk te bewegen per dag.
2. Zorg dat je meerdere keren per week traint.
3. Verleg 1x per week je grenzen.

Benieuwd naar het trainingsaanbod van WOEST? Lees meer hierover op deze pagina.
Of kom direct in actie en plan vandaag nog een proefles op een tijd dat het jou uitkomt.