Wel of niet eten na je training?

Na een intensieve workout bij WOEST Training is eten niet het eerste waar je aan denkt. Zeker niet als je probeert af te vallen. Je hebt jezelf net helemaal in het zweet gewerkt om al die calorieën te verbranden en dan zou je zeker alles er direct weer aan eten? Dat is toch zonde van alle moeite?

Spierschade

Toch is eten na het sporten zeker wel belangrijk, ook als je de nodige kilo’s kwijt wil raken.
Tijdens een workout creëer je schade aan de spieren, dit zijn kleine scheurtjes in je spierweefsel (zie ook onze blog over spierpijn). Na een workout start je lichaam met herstellen van deze schade, het gaat nieuw spierweefsel aanmaken wat ervoor zorgt dat je sterker wordt.

Eten na het sporten

Om na een zware training je herstel te versnellen, moet je ervoor zorgen dat je lichaam alle benodigde bouwstoffen binnenkrijgt. Die bouwstoffen kun je alleen uit je voeding halen. Hoe sneller je na het sporten iets eet, hoe eerder en effectiever je spieren dus kunnen gaan herstellen.
Dit betekent niet dat je na je laatste burpee, gelijk een bord pasta naar binnen moet werken. Maar binnen een uur na de training iets eten, bevordert het herstel aanzienlijk.

Ook als je wilt afvallen?

Ja, ook als je af wilt vallen is het goed om te eten na het sporten. Krijgen je spieren geen bouwstoffen na een training, dan zal je lichaam spierweefsel af breken om te kunnen herstellen. Hierdoor vertraagt je stofwisseling, met als gevolg dat je minder calorieën verbrand. Eet dus bij alle maaltijden wat minder calorieën, in plaats van te bezuinigen op het eten na een training.

Voedingstoffen

Wanneer je dus een uur na de training een goede maaltijd wilt nemen, zorg dan dat deze bestaat uit voldoende eiwitten en koolhydraten. Eiwitten leveren de aminozuren waar je spieren uit opgebouwd zijn en de koolhydraten vullen de glycogeenvoorraden aan, zodat je snel na je training weer nieuwe inspanningen kunt leveren. Ook helpen koolhydraten je om de eiwitten beter te verwerken.

Eiwitten

Heb je geen tijd om na het sporten een goede maaltijd te bereiden? Dan kun je er ook voor kiezen om een eiwitshake nemen. Zo voorzie je je lichaam ook van nieuwe energie en krijgen je spieren de juiste voedingstoffen binnen om te herstellen. Om ook je koolhydratenvoorraad aan te vullen kun je er bijvoorbeeld een banaantje bij eten.

Let er wel op dat een eiwitshake nooit een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan vervangen. Wel kan het een goede aanvulling vormen om aan je eiwitbehoefte te voldoen.

Wil jij alles hierover weten?

Ben jij gek op alle feitjes rondom voeding in combinatie met sporten? Dan raden wij je aan om het boek Eet als een atleet van I’m a Foodie te bestellen. I’m a Foodie is hét evidence based food collectief waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding. Hun boeken hebben ons enorm geholpen bij de zoektocht naar gezonde en juiste voeding, binnen een voedingsindustrie vol keuzes en visies.